Sunday, October 12, 2008

ISAF en ANSF slaan aanval op Lashkar Gah af, veel Taliban gedood

Op zaterdag is de ISAF-veiligheidsmacht in actie gekomen om een meervoudige aanval van militanten op een basis in Lashkar Gah van de Afghaanse Nationale Veiligheidstroepen (ANSF) af te slaan. Er werden meer dan 60 rebellen gedood.

“Opstandelingen verzamelden zich in de buitenwijken van de stad voordat ze een mortieraanval inzetten,” aldus een woordvoerder van de ISAF.

Volgens de ISAF werkten de ANSF en de ISAF “excellent” samen om de aanval af te slaan. De veiligheidsmacht zette een luchtaanval in waarbij veel rebellen werden gedood.

ISAF-woordvoerder brigadegeneraal Richard Blanchette zei: “Als de opstandelingen een spectaculaire aanval uit wilden voeren voordat de winter beging, dan was dit een spectaculaire mislukking”.

Naar verluidt vielen de Taliban in de nacht van zaterdag op zondag de stad van drie kanten aan met in totaal ongeveer 160 strijders.

De aanvallers maakten gebruik van raketten en andere zware wapens, zo vertelde Daud Ahmadi, de woordvoerder van de gouverneur aan het persbureau AFP.

Afghaanse functionarissen zegen dat er 130 Taliban werden gedood. Maar een woordvoerder van het Britse leger vertelde aan de BBC dat het getal dichter bij de 50 ligt.

Zware strijd
Er wordt ook melding gemaakt van zware gevechten in andere delen van Helmand. Volgens gouverneur Golab Mohammad Mangal zijn er in totaal meer dan 100 Taliban gedood.

Waarnemers zeggen ieder jaar dat de Taliban nog terrein probeert te winnen voordat de winter invalt. De Afghaanse en buitenlandse troepen proberen de Taliban dan uit nog zoveel mogelijk plaatsen te verdrijven.

In de wintermaanden wordt er tot nu toe in de oorlog minder strijd geleverd.

De Task Force Helmand, die wordt geleid door Groot-Brittannie, voert veiligheidspatrouilles uit in het gebied. Er is een toespraak van gouverneur Mangal van de provincie Helmand uitgezonden.

Lashkar Gah is de belangrijkste stad in de regio. De grootste basis van de Britten in Afghanistan, Camp Bastion, is er onder meer gevestigd.

De oorlog in Afghanistan is op 7 oktober het achtste jaar ingegaan. Desondanks beleeft Afghanistan volgens de VN en hulporganisaties de meest gewelddadige tijd sinds het bewind van de Taliban eind 2001 werd afgezet door een Coalitie die door de VS wordt geleid.

Volgens een telling van de Associated Press, die gebaseerd is op informatie van Afghaanse en weterse functionarissen, zijn er dit jaar al meer dan 4.700 mensen door geweld om het leven gekomen. Het grootste deel van de doden is Taliban.