Saturday, March 26, 2011

NAVO-ISAF doodt zeven burgers bij luchtaanval in Helmand in Zuid-Afghanistan

NAVO-strijdkrachten hebben vrijdag in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zeven burgers gedood en vijf verwond. De slachtoffers vielen bij een luchtaanval op twee voertuigen in het district Naw Zad.

De NAVO-ISAF zegt dat het doelwit van de aanval Taliban waren. De veiligheidsmacht riep luchtsteun in om twee voertuigen aan te vallen waarvan werd gedacht dat er een Taliban-leider en zijn medestrijder inzaten.

De NAVO voerde een arresteren of doden, “arrest or kill”, actie uit, en noemde het “een ongeluk”.

Na de luchtaanval, die werd uitgevoerd door een helikopter, werden de burgers in de voertuigen ontdekt. De ISAF zegt, zoals gebruikelijk in dit soort situaties, een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenis.

Volgens de Afghaanse autoriteiten zijn de dodelijke slachtoffers drie kinderen, twee mannen en twee vrouwen. Er vielen ook vijf gewonden, een man, een vrouw en drie kinderen.

Mohammad Gulab Mangal, de provinciegouverneur van Helmand, veroordeelde het maken van de burgerslachtoffers, aldus The Canadian Press.

Helmand is een van de meest gewelddadige provincies van Afghanistan. Groot-Brittanniƫ leidt de provincie namens de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Eerder deze maand doodde de NAVO bij een luchtaanval in de oostelijke provincie Kunar negen kinderen. Dat leidde tot openlijke excuses van NAVO-ISAF-bevelvoerder generaal David Petraeus.

In Afghanistan bestaat grote onvrede over burgerslachtoffers die de buitenlandse troepen maken. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft herhaaldelijk gezegd dat hier een eind aan moet komen.