Wednesday, July 20, 2011

NAVO draagt Lashkar Gah over aan Afghanistan

Britse troepen in Afghanistan hebben woensdag de gewelddadige Zuid-Afghaanse stad Lashkar Gah overgedragen aan Afghaanse veiligheidstroepen.

Dat meldt de BBC. De afgelopen week zijn al twee relatief vreedzame gebieden in handen gegeven van de Afghanen, maar correspondenten zeggen dat de handhaving van de stabiliteit in Lashkar Gah de strengste test tot nu toe is voor de plaatselijke strijdkrachten.

De overdracht van de stad met ongeveer 35.900 inwoners (2006) wordt gezien als een kritieke stap in een transitieproces van macht voordat buitenlandse troepen hun gevechtsoperaties in 2014 in het land beëindigen.

De overdrachtsceremonie werd gehouden in het huis van gouverneur Mohammad Gulab Mangal van de gewelddadige provincie.

Bij de plechtigheid waren onder meer generaal Abdul Rahim Wardak, de Afghaanse minister van Defensie, generaal Toolan, de ISAF-commandant van de regio Zuidwest-Afghanistan, en de nieuwe ISAF-bevelhebber generaal John Allen aanwezig.

BBC-correspondent Jonathan Beale meldt dat de transitie het begin markeert van het eind van de Britse controle over het gebied, maar dat de Britten alleen de verantwoordelijkheid voor het centrale deel van Lashkar Gah hebben overgedragen.

Ze zorgen nog steeds voor enkele delen van de stad en zijn stand-by om Afghaanse veiligheidsdiensten te steunen.

Veel Afghanen zijn sceptisch of hun regering gereed is om de verantwoordelijkheid over te nemen.

Ongeveer 20 procent van de agenten zijn “spookagenten”. Ze bestaan op papier maar het geld verdwijnt in de zakken van anderen, aldus Jonathan Beale.

De realiteit is dat Britse troepen op hun basis blijven in Lashkar Gah, training gaan geven en een ondersteunende rol vervullen. Ze zullen ook de strijd, samen met Afghaanse troepen, in het grootste deel van gewelddadige provincie Helmand blijven leiden.

Maandag werden 7 politieagenten door een collega gedood bij een controlepost in de buurt van Lashkar Gah. Zaterdag kwam een Britse militair om bij een patrouille in het gebied. Sommige bronnen melden dat hij werd gedood door een man in een Afghaans uniform.

BBC-correspondent Bilal Sarwary berichtte eerder deze week dat de transitie in Afghanistan wordt overschaduwd door een golf van geweld.

Transitie
Laskhar Gah is een van de zeven gebieden die deze maand door de NAVO worden overgedragen aan de Afghanen. Zondag vond de overdracht van de provincie Bamiyan plaats, dinsdag van Mihtarlam, de hoofdstad van de Oost-Afghaanse provincie Laghman.

Op het programma staan deze maand nog de provinciehoofdsteden Herat en Mazar-e-Sharif en de provincies Panjshir en Kabul.

Herat is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Noordwest-Afghanistan, die wordt geleid door Italië.

Mazar-e-Sharif, de vierde stad van Afghanistan en de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, staat onder leiding van Zweden.

De Afghanen nemen deze maand verder, op het onrustige district Sarobi in de provincie Kabul na, de leiding in de provincies Panjshir en Kabul.

Zie ook:
Afghanen nemen verantwoordelijkheid veiligheid over van NAVO in zeven gebieden